Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son zamanlarda tekrar gündeme gelen “4 bin Suriyeli sağlık çalışanının istihdam edildiği” söylemlerine açıklık getirdi. Yapmış olduğu açıklamada, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bakan Koca,

Oradaki konuşma 2 yıl önceydi. Yabancı misyona göçmen sağlığı hakkında yaptıklarımızı anlattığımız bir konuşmaydı.

Bugün gündeme gelmesi manidar. Göçmen Sağlığı Merkezi giderleri Avrupa Birliği fonundan sağlanıyor.’ dedi. Bakan Koca kızamık iddiaları ile ilgili olarak ise salgının söz konusu olmadığını belirtirken, ‘Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor.’ ifadelerini kullandı.

Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Koca, şunları söyledi:



Sağlık çalışanı İbrahim Hayri Özen geçirdiği kazada ailesiyle birlikte hayatını kaybetti!

Sağlık çalışanı İbrahim Hayri Özen geçirdiği kazada ailesiyle birlikte hayatını kaybetti!

ÜCRET ÖDENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

“Bugünlerde 4 bin Suriyeli sağlıkçının istihdam edilmesi durumu yeniden gündem yapılmıştır. Bundan iki yıl önce göç ve sağlık konulu uluslararası bir toplantıdaki sözlerim çarpıtılarak servis edilmiştir. Yabancı misyonlara bilgi vermek üzere, göçmen sağlığıyla ilgili ne yapılması gerektiğini anlattığımız bir konuşmaydı. Biliyorsunuz Göçmen Sağlığı Merkezlerindeki giderler, Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Ve Göçmen Sağlığı Merkezleri sadece yabancılara yani ağırlıklı Suriyelilere hizmet ediyor.

Çalışanları da biz bir eğitimden geçirerek, Suriyeli vatandaşlardan seçerek, orada geçici süreyle sözleşmeli istihdam ediyoruz. Ve o parayı da Avrupa Birliği fonlarından ödüyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli çalışan herhangi bir Doktor veya hemşireye herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu dahi değil. Üstelik biz hem Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz.

Bu da yabancılara, Avrupa Birliği misyonlarına özellikle anlatılmaya çalışıldı. Bizim üzerimizdeki bu yükü, sağlık hizmetini bu şekilde yaparak, sistemi iyileştirdiğimizi anlatıyoruz. İki yıl önce yapılmış bir açıklamanın sanki 4 bin Suriyeli sağlıkçının bugün istihdam edilmiş gibi gündeme getirilmesi de manidar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *