Ülkedeki sağlık sorunları giderek artıyor ve halk, sağlık sisteminden memnuniyetsizliklerini dile getirdiler. İktidarın sağlık sistemi hakkındaki övgülerine rağmen, vatandaşlar için durum oldukça farklı. Acil servislerde saatlerce sıra beklemek, günlerce randevu almak veya bazı durumlarda aylarca MR için sıra beklemek gibi durumlar artık sık karşılaşılan problemler arasında.

Türkiye’deki sağlık çalışanlarına düşük maaş verilmesi, şiddet vakalarının artması ve ağır çalışma koşulları da sağlık sistemini olumsuz etkiliyor ve adeta felç ediyor. Bu durum, hem sağlık çalışanlarının hem de vatandaşların yaşadığı zorlukları daha da artırıyor.

DOKTORA GÖÇ ETMEK İÇİN YOL ARIYOR

Son iki yılda 5 bin 710 hekim yurt dışına gitmek için ‘iyi hal belgesi’ aldı. 2016’da bu sayı sadece 20’ydi. Devletteki doktor açığı ise 2023’te bin 398’e ulaştı.

OECD VERİLERİ GERÇEĞİ GÖSTERİYOR

OECD’nin 38 üyesi ve Avrupa ülkeleri arasında kişi başına düşen hekim sayısının en düşük olduğu ülke Türkiye. Ülkemizde bin kişiye 2,2 doktor düşerken, OECD ortalaması 3,7. Hemşire sayısında da durum iç açıcı değil. Türkiye, bin kişiye 2,8 hemşire ile Kolombiya’nın ardından sondan ikinci. OECD ortalaması ise 9,2.

HASTALAR MAĞDUR

Randevu bulma sorunu her geçen gün artıyor. Hastalar aylarca randevu bekliyor, özel hastanelere yönelmek zorunda kalıyor. Bu durum da sağlıkta eşitsizliği derinleştiriyor.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM GEREKLİ


Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısına Saldıran 4 Zanlı Tutuklandı!

Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısına Saldıran 4 Zanlı Tutuklandı!

Sağlık sistemimizin iyileştirilmesi için acil adımlar atılması gerekiyor. Doktorlara ve sağlık çalışanlarına hak ettiği değer verilmeli, çalışma şartları iyileştirilmeli ve maaşlar yükseltilmeli. Ayrıca, randevu sisteminin iyileştirilmesi ve sağlıkta eşitsizliğin giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Editör: Serap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *