Emeklilerin sıklıkla dile getirilen şikayetlerine rağmen partilerine bir şekilde oy verdiğini belirten Karan, sandıkta asıl sonucu kentli, mavi ve beyaz yakalı orta yaş grubu ile gençlerin belirlediğini kaydetti.


Seçim sonuçlarını birde sağlık çalışanlarının gözünden irdeleyin!

Seçim sonuçlarını birde sağlık çalışanlarının gözünden irdeleyin!

SEÇİM SONUÇLARI HERŞEYİ ALT ÜST ETTİ

Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek üzere 10 ay sonra sandık başına gitti. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nde CHP, ülke genelinde birinci parti olarak çıktı. AK Parti ikinci sırada yer alırken, Yeniden Refah ise üçüncü oldu. Seçmenin sandıkta verdiği mesaj siyasetin gündemine bomba gibi düştü. Kamuoyu Araştırmacısı Murat Karan, seçim sonuçlarıyla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu.

MAVİ, BEYAZ YAKALILAR SONUCU BELİRLEDİ

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük’ün TGRT Haber’de sunduğu Medya Kritik programına konuk olan Murat Karan, “Kentli, mavi ve beyaz yakalılar ile gençler seçimi belirledi” ifadesini kullandı. Son haftalarda seçimin yön değiştirdiği yönündeki görüşlere cevap veren Karan, şunları dile getirdi:

 Seçimin son bir haftada yön değiştirdiğine ilişkin görüşlere cevap veren Karan, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul’da böyle olabilir. Ancak Ankara’da bu fark zaten başlarken bu civardaydı. Yüzde 54’e 40 başlamış bir yarıştı. Sandığa 30’a 60 olarak yansıdı. İstanbul’da ise sonuçların sonradan değiştiğini yaşadık. Belediye Meclis Üyesi sonuçlarına bakarsak, CHP’nin oyu yüzde 45, AK Parti’nin ise yüzde 40. Aslında denge bu konumdaydı. Özellikle YRP, DEM ve İyi Parti’nin bir miktar oyu vardı ama son bir haftada çok hızlı bir erime oldu. Bu oylar CHP adayı İmamoğlu’na gitti.

İyi Parti’nin adaylarının ortalama 3.5-4.0 civarında oyunun olduğunu buluyorduk. Seçimden birkaç gün önce Akşener’in Keçiören’de Özgür Özel, Mansur Yavaş ve İmamoğlu’na çok sert bir açıklaması oldu. Hatta Mansur Yavaş’a “ev kölesi” tabiri oldu. Bu parti içinde ve seçmende bir kabul görmedi. İstanbul’da İyi Parti üye sayısı yaklaşık 80 bin iken Buğra Kavuncu’nun oyu 56 bin çıktı. Aynısını biz YRP’de de gördük. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İstanbul’da 3.2 oy alan YRP ise 6.2 oy alması bekleniyordu. Ancak yüzde 2’lerde bir oy aldı.

Muhalif seçmen toptan ittifakını sandıkta ‘Ekrem İmamoğlu’ üzerinde yaptı. İmamoğlu böylelikle yüzde 45’lerde olan oyunu yüzde 52’lere çıkardı.”

Ecevit’in yüzde 40 aldığı seçimlerde katılım oranı yüzde 70’ti. Toplam seçmende aldığı oy yüzde 28’di, çünkü katılım düşük olduğu için geçerli oylarda yüzde 42’ye tekabül etti. CHP sağ seçmenin sandığa gitmediği için yüzde 42’yi aldı. Yerel seçimde katılım yüzde 78 yerine yüzde 85-90 olsaydı, rakamlar biraz daha dengeli olabilirdi. Eski AK Parti’nin kalelerinde katılım azaldı. İki sebebi var; birincisi emekliler. Emekliler ile yaptığımız çalışmalarda, bütün şikayetlere rağmen partilerine bir şekilde oy veriyorlar. Oy kullanmayan ya da sandığa gelmeyen ya da oyunu değiştiren daha genç ve orta yaş grubundaki seçmenler.

Bu seçimde asıl neticeyi belirleyen, kentlerde yaşayan orta sınıf, mavi yakalı, orta yaş grubu ve gençler oldu. Daha yaş almış seçmenler bir birikim yapmıştır, evleri, arabaları ve gelirleri vardır. Ancak kentlerde yaşayan, çocuğu olan ve çalışan nüfus için yaşam şartları zorlaşmıştır. Hayatın pahalılaşması, çocuğun eğitim masraflarının son 8 ayda ikiye katlanması gibi etmenler, bu seçmenin ya sandığa gelmemesine ya da oy tercihini değiştirmesine neden olmuştur.

Editör: Serap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *