Bakan Işıkhan, törendeki konuşmasında, 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolünün 9 Mayıs 2023’te imzalandığını hatırlatarak, bu sözleşmeyle işçilerin en düşük ücretinin 15 bin liraya yükseltildiğini ifade etti. Işıkhan, “Bu 15 bin lira ücretin üzerine 2023 yılı ilk 6 ayı için refah payı dahil olmak üzere yüzde 45 oranında zam yapılmış ve diğer kalemlerde de iyileştirmeler gerçekleştirilmişti. Bu dönemde işçi konfederasyonlarımız ve sendikalarımızın tam bir mutabakatıyla toplu iş sözleşmesini imza altına almıştık.” dedi.
Ek protokolün ortaya çıkmasının, işçi konfederasyonlarının toplu iş sözleşmelerinin ücret dönemlerine ilişkin takvim farklılıklarından kaynaklandığını belirten Işıkhan, kamudaki işçilerin farklı ücret artışları almasına sebep olan bu durumu düzeltmek adına bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Kamu işçilerine yapılan ocak 2024’teki ücret artışından, henüz süreleri gelmemiş olan kamu işçilerinin de toplu sözleşme süreleri içinde yararlanmalarını sağladıklarını vurgulayan Işıkhan, yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde bu tür farklılıkların olmaması için 1 Ocak 2025’in yürürlük tarihine konulması kararını ek protokolle açıkladı.
Bakan Işıkhan, kamu çalışanlarının refahını Türkiye’nin refahı olarak gördüklerini belirterek, “Bugünkü ek protokolümüzde de gereken tüm mali ve sosyal dengeleri korumaya azami hassasiyet gösterdik.” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye’nin çalışma hayatındaki vergi ve taşeron konularının gündemde olduğunu belirterek, taşeronların taleplerini Bakan Işıkhan’a ilettiklerini ifade etti. Atalay, işçilerin aldığı maaşın iki ayının vergi kesintisine gittiğini söyleyerek, “Bu sistemin bütün çalışanlar için aynı olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. Bugün attığımız bu imza ile bu kaybın büyük bölümünü gideriyoruz.” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise ek protokolle ilgili sürecin başarılı bir şekilde sonuçlandığını belirterek, taleplerinin tamamının karşılanmamış olmasına rağmen uzlaşıldığını ifade etti. Arslan, “Bu az bir şey değil. Sözleşme başlangıcı ocak ayı olanlar yüzde 32,57 aldı. Ocak ayında sonra sözleşme başlangıçları şubat, mart, nisan, mayıs, bu ağustosa kadar sürüyor. Bunların bu yüzde 32,57 alma imkanları yok, tablo onu gösteriyor. Ortalama en kötü ihtimalle yüzde 10 ila 14 puan arasında kayıp var. Bu kaybın büyük bölümünü, bugün attığımız bu imza ile gideriyoruz.” dedi.
Bu sayede, ocak 2024’te yapılan ücret artışından henüz yararlanmamış olan kamu işçilerinin, toplu sözleşme süreleri içinde eşit bir şekilde faydalanması sağlanmış olacak.